Catalunya és un lloc especial. I molt em temo que a partir del novembre de 2006 encara ho serà més. Aquest és un espai per compartir impressions, informacions i sensacions sobre el present i el futur d'aquest país on ens ha tocat viure.

31 de gener, 2007

Protejamos el castellano

Els nens i nenes de les escoles catalanes rebran una hora més de castellà a la setmana. De fet s'utilitzarà alguna classe d'alguna altra matèria perquè reforcin el castellà, que com tothom pot comprovar al carrer, als mitjans de comunicació, en els rètols dels comerços, a les cartes dels restaurants, als jutjats i en general a tot arreu, és una llengua clarament en retrocés, una llengua que cal protegir. De fet, si entre tots no ens esforcem una mica, es pot extingir i desaparèixer de Catalunya. I sabria greu.

Penseu que és una llengua que ha costat de cuallar a Catalunya. S'ha hagut d'amenaçar i fins i tot matar a molta gent, perquè fos acceptada. A més, s'ha hagut de prohibir durant 40 anys parlar en públic qualsevol altre idioma que no fos aquest, cosa que fa molta basarda, perquè has de tenir molta policia secreta i molts xivatos al carrer. També s'ha hagut d'acollir durant dècades a centenars de milers d'immigrants i ajudar-los parlant el seu idioma perquè no hagin de renunciar a les seves arrels. I a més, personalment crec que seria una descortesia no protegir la llengua materna del president del nostre país, que tot i no tenir estudis, sempre s'ha expressat amb gran soltura i entusiasme en aquest idioma.

En aquest sentit és d'agrair al Conseller Maragall que només interposi recurs pel fet que el decret envaeixi competències catalanes, per què el contingut és necessari, imprescindible diria jo. De fet trobo que han tardat massa a fer el decret. El país, els nens del país, ho demanaven a crits. Però en el capítol d'agraïments mereix un reconeixement especial la direcció d'Esquerra Republicana. Per un moment vaig pensar que una mesura tan necessària com aquesta podia estar en perill per culpa de l'estretor de mires d'un partit que es diu independentista. Però s'han portat. Un cop més han sabut estar a l'alçada del què el país necessita. El castellà està garantit i assegurat, i no haurem de passar pel tràngol de veure'l discriminat en favor d'un idioma tan fort, extès i sobreprotegit com el català.

Gracias chicos. Una vez más.


unpaisdeconya@gmail.com

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Gràcies per fer l'intent sincer de parlar sobre això. Em sento molt forta sobre ell i li agradaria llegir més. Si està bé, ja que assolir la saviesa extra ampli, potser la ment que inclou articles addicionals similars a aquest amb més informació? Serà extraordinàriament útil i profitós per a mi i per als meus amics.

16/2/13 2:36 p. m.

 
Blogger Lisa Resnick said...

I'm personally a big fan of Un país de conya blog. Thanks for sharing this post.
clipping path
clipping path service

13/11/18 10:20 a. m.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home