Catalunya és un lloc especial. I molt em temo que a partir del novembre de 2006 encara ho serà més. Aquest és un espai per compartir impressions, informacions i sensacions sobre el present i el futur d'aquest país on ens ha tocat viure.

05 de juny, 2007

La hipòtesi del Quatripartit. El cas Cardedeu.

En el capítol anterior ja us explicava que Cardedeu va ser un dels cinc laboratoris catalans on l'any 2003 es va inventar el tripartit bord. És a dir, va guanyar CiU (6 regidors) i després es van ajuntar PSC (5), ERC (3) i ICV(2) per arrabassar-li el govern municipal. El passat 27 de maig la gent de Cardedeu va castigar aquesta fòrmula de govern amb una abstenció del 42% (set punts més que al 2003) i cobrant-se dos regidors del Tripartit. Els resultats finals van ser CiU 7 regidors, PSC 4, ERC 3, ICV 1, CUP 1 i PP 1. O sigui que el Tripartit no suma. El Tripartit no, però el Quatripartit sí. Ara mateix, les negociacions estan bastant avançades per crear un Govern PSC+ERC+ICV+CUP per desallotjar CiU de l'Ajuntament. Dit d'una altra manera... si no canvien gaire les coses en els propers dies, el gran projecte per a Cardedeu per aquests propers anys serà que no mani CiU malgrat ser la força més votada amb molta diferència.

Hi ha moltes coses preocupants en aquesta situació. Una d'elles és que la fórmula es pugui exportar a Catalunya. Si en aquest municipi del Vallès Oriental es va inventar el Tripartit i el sistema ha triomfat a la Generalitat... qui és el guapo que s'atreviria a pronosticar que aquest esquema no es podria repetir a la Plaça de Sant Jaume?

L'altra tema a tenir en compte és on queda la voluntat de la gent i com fomenten aquestes actituds la participació en la vida política. Si hi ha un Quatripartit avui demà pot haver-hi un Pentapartit. Qualsevol cosa, al preu que sigui, per evitar que CiU governi.

I encara una última... quina és l'actitud correcta que ha de tenir CiU de consumar-se el Quatripartit? Hi ha qui diu que si CiU no pot governar és per culpa de l'actitud bel·ligerant que ha mantingut des de l'oposició. O dit d'una altra manera... que després de patir el Tripartit el que havia de fer era empassar-se el disgust i teixir complicitats per assegurar un futur Govern amb alguna altra força. Però també hi ha qui pensa que fer moxaines a ERC o al PSC només serveix per sentir-te doblement inútil quan després veus que te la tornen a clavar per l'esquena. I si no que li preguntin a Artur Mas.

En definitiva, que si algú pensava que Portabelles i Carreteros havien servit per fer entendre a ERC que potser s'havien equivocat d'enemics, que vinguin a Cardedeu i veuran quina és l'autèntica aposta estratègica dels que un dia es van dir independentistes.


unpaisdeconya@gmail.com